Reisebrev fra Spania

Endelig er ferien her (altså Solfrid sin)! Hvor DEILIG er ikke DET! Etter 4 HELE dager rett ut i hengekøyen i koma, var overskuddet og D-vitaminlageret fullt opp igjen!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Solfrid i hengekøya.

Den femte dagen bar det av sted ut på nye eventyr her i Spania, selvfølgelig med Olympus PEN-F lett tilgjengelig. Og, med bil så er det jo utrolig lettvint å ta seg frem.

20160615_102246

Første stoppested var hovedstaden, Madrid. Og, overalt hvor jeg har lest om Madrid så står det at kan du unngå det så la vær å kjør bil i Madrid. Hotellet mitt var selvfølgelig strategisk plassert midt i Madrid sentrum, og etter så mange advarsler så tok jeg det utrolig nok til meg, og parkerte bilen trygt på flyplassen rett utenfor byen, tok taxi til hotellet og slapp alt stresset rundt det å skulle finne frem i en stor by, med et litt kaotisk trafikkbilde. Det var en god ide, selv om jeg har full forsikring på bilen!

Og for et lite, flott og sjarmerende hotell, midt i hjerte av Madrid! Posada del Leon de Oro. Hotellrommet ble bestilt på Booking.com før avreise til en fantastisk bra pris. Og, jeg som ikke er som Blondie, med mange «Ludo-triks» opp i ermet for å få seg gratis oppgradert rom, ble superoverrasket og kjempeglad da damen i resepsjonen fortalte at vi var blitt oppgradert fra vanlig rom til Juniorsuite sånn helt uten videre!! Det er gøy med flaks! Skulle bare ønske jeg ikke var så beskjeden, og turte å bruke Blondie’s «Ludotriks», så hadde jeg nok fått oppleve det mye oftere… Sukk! Men slik er livet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Hotell Posada del Leon de Oro i Madrid
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Juniorsuiten på hotellet.
20160616_102825
Baren og restauranten på hotellet.
20160616_095800
Det fantastiske gulvet i restauranten på hotellet, med sine skatter i bunn!

Madrid ligger 667 moh og er den nest høyeste hovedstaden i Europa, bare slått av Andorra la Vella i Andorra (ca 1050 moh). Hovedstaden ble flyttet fra Toledo (ca. 70 kilometer vest for Madrid) i 1561. Uten noen elv, frodig terreng eller havn så var dette ikke noe naturlig valg av hovedsted. Toledo var allerede stor og betydningsfull, mens Madrid ikke var så mye mer enn en landsby. Men Felipe 2 som regjerte på den tiden ønsket sikkert å markere seg. Trolig en «Alfahann» med behov for å vise at han hadde makten. Det sies at Felipe 2 var en samvittighetsfull og religiøs mann, men også intolerant og humørløs. Ikke vet jeg, men jeg mistenker Felipe 2 å ha en smule tvangstanker også, siden han flyttet hovedstaden fra Toledo til Madrid!! Det er jo helt klart at Toledo ikke var 100% sentrert i landet. Han MÅ ha vært ekstremt opptatt av symmetri, og fikk sikkert ikke slappe av før han visste at hovedstaden i Spania var helt midt i landet! Men at det har blitt en fantastisk flott hovedstad med yrende folkeliv, DET er hevet over enhver tvil.

Hit til hovedstaden kommer også de beste flamencodanserne og flamencomusikerne i landet. Og får en muligheten så dra på et Flamenco-show. Når jeg får klump i halsen, tårer i øynene og gåsehud, ja da vil jeg påstå at det er bra. Rett og slett MAGI, spør du meg!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det er så mye å si og skrive om Madrid, men jeg skal prøve å fatte meg i korthet. Jeg besøkte selvfølgelig Slottet i Madrid, Palacio Real i håp om å se noen av de kongelige, men det viser seg jo at dette ikke har blitt brukt som hjem for de kongelige siden 1931. Nå brukes det stort sett til statsbesøk etc. Selv bor de kongelige i et mindre palass utenfor Madrid, kalt «Zarzula Palace».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Palacio Real i Madrid.

På Plaza Mayor kan en sette seg ned og nyte Spanias dyreste kaffekopp og se på livet. Denne plassen har blitt brukt til mye forskjellig opp gjennom tidene. Blant annet marked, tyrefekting, henrettelser, fotballkamper etc.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Plaza Mayor, Madrid.

Rett utenfor Plaza Mayor finner du restauranten «Casa Botín» som er verdens eldste restaurant (iflg Guinness rekordbok) og åpnet i 1725. Dette var Hemingways favorittrestaurant, og han mente også at den var verdens beste. Det er klart Solfrid måtte «lunsje» her! Spesialiteten deres er spedgris, og hvis det er spesialiteten deres så er det jo klart at Solfrid måtte prøve det! Når jeg fikk maten servert så skal jeg innrømme at jeg ikke helt klarte å få kontroll over tankene mine (note to self: her må det definitivt jobbes iherdig med å få kontroll på hva, hvor og når jeg skal tenke forskjellige tanker). Jeg så kun for meg disse stakkars små grisene som løpte lykkelig omkring, uvitende om hvilken skjebne som var i vente. Det satte en demper på måltidet, og en skal ikke se vekk i fra at Solfrid en dag blir vegetarianer! Men, sett bort i fra alt dette så var det utrolig mørt og godt kjøtt, og at dette er en bra restaurant som er verdt et besøk, DET er helt klart.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Verdens eldste restaurant «Casa Botín» i Madrid. Åpnet i 1725. Hemingways favorittrestaurant.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Solfrid på Casa Botín.

I Madrid finner du tre av verdens viktigste kunstmuseer. Også kalt det gylne kunst-triangel: Museo del Prado, Thyssen-Bornemisza og Reina Sofia. Jeg rakk bare Reina Sofia denne gangen. Museet inneholder blant annet malerier av Pablo Picasso og Salvador Dalí.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Salvador Dalí. Visage du Grand Masturbateur, fra 1929

Det mest kjente maleriet er Picassos «Guernica» fra den spanske borgerkrigen. Picasso malte dette etter at tyskerne bombet den baskiske byen Guernica sønder og sammen den 26. april 1937, for å teste ut våpen før 2. verdenskrig. Dette gjorde de i samarbeid med Franco, den kommende diktaroen i Spania. Det gjør sterkt inntrykk. Krig er FORBANNA meningsløst!! PUNKTUM!!!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
«Postscript of Guernica» av Picasso, kalt «Madre con niño muerto» («mor med det døde barnet») Det var dessverre ikke lov til å ta bilde av «Guernica»

SEGOVIA

Byen Segovia var neste på listen. Og FOR en by, og FOR et historisk sus! Jeg skjønner godt at denne byen er på Unescos verdensarvliste. Jeg kan på det varmeste anbefale den et besøk (selv om det var ned i 8 grader på det kaldeste, og jeg måtte kjøpe meg en boblejakke!)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Segovia og akvedukten midt i byen.

Siden jeg er over middels interessert i foto måtte jeg selvfølgelig ha 2 overnattinger her, med 2 blåtimer. 1 blåtime for akvedukten og 1 blåtime for slottet.

Hotellet låg jo midt i smørøyet, og utsikten var upåklagelig.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Utsikten fra hotellrommet på Eurostar Plaza Acueducto.

Akvedukten midt i byen ble bygget av romerne en gang mellom andre halvdel av 100-tallet og de første årene av 200-tallet, for å lede vann inn i landsbyen fra elven Rio Frío 18 km unna. Den er den viktigste og best bevarte monumentet etter romerne på den iberiske halvøy. Den er bygget uten noen form for mørtel eller andre materialer for å holde den sammen. Og presisjonen er formidabel. Steinene er nøye tilpasset hverandre, og har overlevd både orkaner, jordskjelv og kriger og sørget for vannforsyningen til Segovia i nesten 2000 år, helt frem til 1988. Rett og slett ingeniørkunst av høy klasse. Fra midt på torget og opp til det høyeste punktet er det 28 meter.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Solfrid på nyinnkjøpt scooter!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Akvedukten i blåtimen.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Blåtimen er vakker!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Midt på torget, Plaza del Azoguejo ligger den kjente restauranten Condido Mesonero Mayor de Castilla, som også har helstekt Cochinillo (spedgris) som sin spesialitet. Og når kjente personligheter som Salvador Dalí og selveste Antonio Banderas har spist her, så kan ikke Solfrid være noe dårligere! Det ble ikke spedgris denne gang, men her er kjøttet på spedgrisen så mørt at den blir kuttet opp med tallerken. Etter at servitøren har skåret grisen opp med tallerken kaster han den i bakken for å bevise at det faktisk er en tallerken! Jeg gikk for ost og iberico serranoskinke med en god rødvin til! Kan også anbefales :o)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Restauranten Condido Mesonero Mayor de Castilla på Plaza del Azoguejo.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Solfrid i fotsporene til Salvador Dalí og Antonio Banderas.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Her deles spedgrisen med tallerken.

På vandringen bort til slottet helt i andre enden av byen finner du byens enorme katedral på Plaza Mayor, som også har vært med på å sette Segovia på Unescos verdensarvliste. Dette er en av de siste gotiske bygningene som ble reist i Spania.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Katedralen i Segovia «La Señora» bygget mellom 1525-1577

Helt i andre enden av byen så befinner slottet Alcázar de Segovia seg. Historien vil ha det til at Walt Disney ble inspirert av dette slottet, og det er rett og slett ikke utenkelig! Nydelig er det i alle fall, både på dagtid og i blåtimen! Jeg hadde jo håpet på noen spennende historier med dronninger og prinsesser etc fra dette slottet, og trodde kanskje at det var i et av disse tårnene at dronning Johanna den vanvittige (Juana la Loca) var innelåst, men det var det altså ikke. Ikke for det, det kunne godt ha vært det for Johanna den gale var datter til dronning Isabelle som ble kronet til dronning her. Johanna den gale ble gift med Filip den smukke. Hun var sinnsyk det meste av livet. Men det er en helt annen historie…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Alcázar de Segovia.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Klart prinsesse Solfrid trenger et slott!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Dette er helt i bånn av fjellet under slottet, rett under forrige bilde. Her kan en jo leke litt med fantasien…

Det var det jeg hadde for denne gang! Ut og reis, men for all del husk å ta med kamera!

Nå er det golf, bading, soling og avslapping som står på programmet til Solfrid! Fortsatt GOD SOMMER!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Solfrid vel tilbake i sitt spanske paradis!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Gudrun regnskapsfører var ikke helt fornøyd med pengebruken til Solfrid, men DET bryr Solfrid seg fint lite om!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Solfrid på Alhama Signatur Golf klar for et nytt kapittel i ferien!

 

 

Forfatter: blondieandsolfrid@gmail.com

Vi er to tvillingsøstre på 30+ med skråblikk på livet, og stor interesse for foto og rese. Blondie bor i Trøndelag og Solfrid bor på Østlandet. Vi bruker i hovedsak Olympus PEN-F kamera.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *